středa 25. prosince 2013

Cinnamon Buns - Skořicové rolky

Skořice, skořice, skořice, nikdy jí není dost. A víte, že tahle kůra stromu zvaného skořicovník má léčivé účinky? Skořice vám může zlepšit trávení, pomůže při nevolnosti, i proti nachlazení, a dříve se dokonce studovaly její účinky při léčbě diabetesu.
Dnes jsem s ní upekl tyto skořicové buns, tedy jakési rolky.

Na těsto potřebujeme:
  • 150g ovesné mouky 
  • 500g hladké špaldové mouky
  • 50g třinového cukru
  • 2ks vajíček
  • 80g másla
  • 300ml mléka
  • 15g droždí
  • 3g kardamonu
  • 3g soli
  • 3g olivového oleje
Na náplň pak:
  • 100g třinového cukru
  • 100g másla
  • 6g kardamonu
  • 9g skořice
  • 100g vlašských ořechů
Nejprve rozdělíme máslo na části tak, že 80g necháme rozpustit v malém kastrůlku a zbylých 100g odložíme do misky a necháme při pokojové teplotě, aby změklo. K rozpuštěnému máslu přilijeme mléko, aby se zahřálo, přidáme špetku cukru, soli a nakonec přidáme kvasnice, které necháme vzejít.
Do mísy vsypeme obě mouky, cukr, kardamon, přidáme dvě vejce a přilijeme směs s kvasnicemi. Poté vypracujeme mírně lepivé těsto. Můžeme přidat i lžičku olivového oleje, díky kterému bude hmota vláčnější. Poté už jen přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout.
Náplň připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem, k němuž přisypeme kardamon se skořicí.

Mírně nakynuté těsto si rozdělíme na 2 poloviny, které vyválíme na obdélníky zhruba 0,5cm vysoké, jež potřeme cukrovou náplní. Na ni pak můžeme ještě přisypat ořechy. Těsto zarolujeme jako klasickou roládu a nakrájíme na špalíčky, cca. 3 cm vysoké. Zmáčkeme je mírně ve středu, vložíme do pekáče, formy, či plechu s mezerami mezi sebou a pak už jen 20 minut pečeme při 200°C.
A nezapomínejte, skořice zvyšuje chuť k jídlu. :)

Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkovinysacharidytukykjkcal
7,9443,7215,721504,19359,35

Inspiraci k tomuto receptu jsem získal na blogu Maškrtnica.

Žádné komentáře :

Okomentovat