Drobné slané pečivo sa skvele hodí k vínu alebo pivu a je obľúbené najmä na oslavách všetkého
druhu. Často však ide iba o kupované lístkové
cesto, obsahujúce stužené rastlinné tuky, chemické konzervačné látky, farbivá, maslovú
arómu... Zdravšou
alternatívou môžu byť napríklad tieto bryndzové tyčinky. Vopred však
upozorňujem, že sa u vás dlho neohrejú a bude treba piecť ďalšie...a ďalšie.
- 250g bryndze
- 200g špaldovej múky hladkej
- 50g masla
- 1 a pol lyžičky sladkej papriky
- ½ lyžičky soli
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
- rasca na posypanie
Bryndzu a maslo
si necháme v mise zmäknúť. Pridáme múku, sladkú papriku a pol lyžičky soli. Rukami vymiesime cesto, ktoré zabalíme do
fólie a odložíme na hodinku do
chladničky. Nie je to podmienkou, ale keď cesto chvíľu odleží, ľahšie sa s ním
potom pracuje. Je tiež dobré rozdeliť si ho na 3 – 4 časti, bude sa dať jednoduchšie a precíznejšie vyvaľkať. Na pomúčenej doske valčekom rozvaľkáme časť odležaného cesta
na plát hrubý 1 – 2 mm. Ten potom nakrájame radielkom alebo nožíkom na tyčinky ľubovoľnej šírky a dĺžky.
Je možné použiť aj vykrajovačky na pečivo. Tyčinky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, každú potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou smotany
na šľahanie a posypeme rascou. Pečieme
pri teplote 180°C cca 10 minút.
Priemerné výživové hodnoty na 100g:
bielkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
12,64
|
29,01
|
20,18
|
1489,53
|
357,13
|
Žádné komentáře :
Okomentovat