pondělí 30. prosince 2013

Slané tyčinky s bryndzou

Drobné slané pečivo sa skvele hodí k vínu alebo pivu a je obľúbené najmä na oslavách všetkého druhu. Často však ide iba o kupované lístkové cesto, obsahujúce stužené rastlinné tuky, chemické konzervačné látky, farbivá, maslovú arómu... Zdravšou alternatívou môžu byť napríklad tieto bryndzové tyčinky. Vopred však upozorňujem, že sa u vás dlho neohrejú a bude treba piecť ďalšie...a ďalšie.

Suroviny:
  • 250g bryndze
  • 200g špaldovej múky hladkej
  • 50g masla
  • 1 a pol lyžičky sladkej papriky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
  • rasca na posypanie



Bryndzu a maslo si necháme v mise zmäknúť. Pridáme múku, sladkú paprikupol lyžičky soli. Rukami vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na hodinku do chladničky. Nie je to podmienkou, ale keď cesto chvíľu odleží, ľahšie sa s ním potom pracuje. Je tiež dobré rozdeliť si ho na 3 – 4 časti, bude sa dať jednoduchšie a precíznejšie vyvaľkať. Na pomúčenej doske valčekom rozvaľkáme časť odležaného cesta na plát hrubý 1 – 2 mm. Ten potom nakrájame radielkom alebo nožíkom na tyčinky ľubovoľnej šírky a dĺžky. Je možné použiť aj vykrajovačky na pečivo. Tyčinky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, každú potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou smotany na šľahanie a posypeme rascou. Pečieme pri teplote 180°C cca 10 minút.

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
12,64
29,01
20,18
1489,53
357,13

Žádné komentáře :

Okomentovat