pondělí 30. prosince 2013

Špaldová pizza na smetanovém základě

Vyložit si nohy na lavičku, dát si kousek pizzy, sklenku vína a jen tak lenošit. Takhle by si letní podvečer představoval asi každý. Pohodu si musíte udělat sami, s pizzou vám trochu pomůžu. :)

Na základ budeme potřebovat:
  • 135g (hrnek) hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • ½ hrnku vody

Navrch pizzy pak:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5g česneku
  • 150g zakysané smetany
  • 125 g mozzarella
  • 70 g goudy
  • 15 g sušených rajčat
  • 1g chilli papriček
Na to nejjednodušší a nejlepší těsto, jaké jsem kdy připravoval nám postačí hrnek hladké špaldové mouky, 2 lžíce olivového oleje, asi půl hrnku obyčejné vlažné vody (raději méně a podle lepivosti těsta přiléváme) a špetka soli. Toto je základ, který ještě můžeme dochutit sušenými bylinkami, rajčaty, případně olivami.

Suroviny smícháme tak, že olej přidáme až jako poslední, aby těsto zůstalo vláčné, nelepivé a dobře se nám s nim pracovalo.
Plech si vyložíme pečícím papírem, na nějž postupně dlaněmi roztáhneme těsto. Dál už to jde rychle. Základ pizzy potřeme směsí rozmačkaného česneku s olivovým olejem, přidáme zakysanou smetanu a poklademe mozzarellou, goudou, sušenými rajčaty a kousky chilli papriček.

Pečeme 20 minut při 180°C.

Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkovinysacharidytukykjkcal
9,1817,5312,97951,80227,48

Žádné komentáře :

Okomentovat