sobota 4. ledna 2014

Moja prvá vianočka

Na štedrý deň som sa rozhodla upiecť po prvýkrát vianočku. Vianoce, vianočka, tak nejak mi to z toho vyšlo. Napokon to nebolo ani príliš zložité. Síce mi na povrchu trošku popraskala, ale nebolo to nič strašné. Bola jemná, voňavá a lahodná. A keď sa potom ráno zobudíte a v pyžame si dáte na raňajky domácu vianočku s maslom... No, dosť bolo rozplývania sa, tu je postup ako na to.

Suroviny:
  • 500g hladkej špaldovej múky
  • 80g masla
  • 250ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50g trstinového cukru
  • lyžica jemného tvarohu
  • 40g droždia
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • hrsť mandlí
  • hrsť sušených brusníc
  • 3 sušené ďatle
  • kôra z polovice citróna (bio)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • lyžica rumu
  • štipka muškátového orieška
Na potieranie:
  • žĺtok s polievkovou lyžicou smotany na šľahanie
  • mlieko

Z pár lyžíc vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Maslo si necháme zmäknúť v mise. Pridáme múku, zvyšný cukor a mlieko, dva žĺtky, lyžicu tvarohu, javorový sirup, soľ. Mandle si nožom nasekáme, ďatle vykôstkujeme a nakrájame, brusnice umyjeme a všetko pridáme do misy. Aby vianočka pekne voňala, pridáme kôru z citróna, škoricu, rum a štipku muškátového orieška. Zmes zľahka zamiešame a pridáme kvások. Rukami vypracujeme cesto. Dáme si na ňom záležať, malo by byť hladké a skôr tuhšie. Cesto jemne pomúčime, prikryjeme suchou utierkou a na teplejšom pokojnom mieste necháme kysnúť asi 3 hodiny.


Vykysnuté cesto si rozdelíme na 6 častí – tri menšie a tri väčšie. Upletieme dva vrkoče – z troch väčších a troch menších častí. Menší vrkoč uložíme na väčší vrkoč na plechu vyloženom papierom na pečenie. Vianočku necháme kysnúť ešte aspoň 15 minút. Potom ju potrieme žĺtkom zmiešaným so smotanou na šľahanie a dáme piecť na teplotu 180°C. Po piatich minútach teplotu znížime asi na 160°C. Pečieme asi 45 minút, vianočku skontrolujeme – ak sa na špajlu, ktorou do nej pichneme, prilepí cesto, vianočka je vnútri ešte nedopečená a necháme ju ešte v trúbe. Po vytiahnutí ešte horúcu vianočku potrieme mliekom, aby ostala mäkká.

Do vianočky som zapiekla aj drobný peniaz. Vraj ten, kto ho nájde, bude sa celý rok tešiť zdraviu a šťastiu. Len potom pozor na zuby :)

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
6,68
47,26
20,06
1711,37
408,52

Žádné komentáře :

Okomentovat