pondělí 23. prosince 2013

Vanilkové rožteky

Patria nepochybne medzi jedny z najtypickejších vianočných koláčikov v Česku aj na Slovensku. Skúste o čosi zdravšiu verziu s ovsenými vločkami a pridanou vlákninou, ktorá má pozitívny vplyv na trávenie. Vanilkový cukor z pravej vanilky a extrakt z vanilkového struku rožtekom pridajú nezameniteľnú arómu aj chuť, preto sa oplatí zainvestovať. Aspoň na Vianoce J

Potrebujeme:

  • 270g hladkej špaldovej múky
  • 45g ovsenej múky
  • 70g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 180g masla
  • 80g mandlí
  • 25g ovsených vločiek
  • 30g ryžového sirupu
  • 1 lyžica vlákniny
  • 1 vanilkový struk
  • vanilkový cukor na obaľovanie


Do veľkej misy dáme oba druhy múky, cukor,  jeden vanilkový cukor, zmäknuté maslo, ryžový sirup a lyžicu vlákniny. Použila som zmes obalových častí pšeničných a pohánkových zŕn a jablčného oplodia. Bežne používam pri pečení aj čistú jablčnú vlákninu, v tomto prípade som ale nechcela riskovať, že nevynikne jemná vanilková chuť a aróma. V mixéri si rozomelieme mandle a ovsené vločky a zmes pridáme do misy. Vanilkový struk si pozdĺžne rozkrojíme na dve časti a z obidvoch nožom vydlabeme vanilkový extrakt (vzhľadom pripomína kaviár).
Rukami vymiesime cesto a uložíme min. na dve hodiny do chladničky. Ja som ho tam nechala celý deň.
Cesto si pri spracovávaní z chladničky vyberáme po častiach, pretože najlepšie sa s ním pracuje, keď je ešte stuhnuté. Rukami tvarujeme rožteky. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 160°C cca 20 minút. Po vytiahnutí z trúby ešte horúce rožteky obaľujeme vo vanilkovom cukre. Horúce  rožteky sú ešte veľmi mäkké, akoby nedopečené, ale je to iba zdanie, keď vychladnú, stvrdnú a sú krehké. 
Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
7,22
54,73
25,28
2010,99
480,91

Žádné komentáře :

Okomentovat