Patria nepochybne medzi jedny
z najtypickejších vianočných koláčikov v Česku aj na Slovensku.
Skúste o čosi zdravšiu verziu s ovsenými vločkami a pridanou
vlákninou, ktorá má pozitívny vplyv na trávenie. Vanilkový cukor z pravej vanilky a extrakt
z vanilkového struku rožtekom pridajú nezameniteľnú arómu aj chuť, preto
sa oplatí zainvestovať. Aspoň na Vianoce J
Potrebujeme:
- 270g hladkej špaldovej múky
- 45g ovsenej múky
- 70g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 180g masla
- 80g mandlí
- 25g ovsených vločiek
- 30g ryžového sirupu
- 1 lyžica vlákniny
- 1 vanilkový struk
- vanilkový cukor na obaľovanie

Do veľkej misy dáme oba druhy múky, cukor, jeden vanilkový cukor, zmäknuté maslo,
ryžový sirup a lyžicu vlákniny. Použila som zmes obalových častí
pšeničných a pohánkových zŕn a jablčného oplodia. Bežne používam pri
pečení aj čistú jablčnú vlákninu, v tomto prípade som ale nechcela
riskovať, že nevynikne jemná vanilková chuť a aróma. V mixéri si rozomelieme mandle a ovsené vločky
a zmes pridáme do misy. Vanilkový
struk si pozdĺžne rozkrojíme na dve časti a z obidvoch nožom vydlabeme vanilkový extrakt
(vzhľadom pripomína kaviár).
Rukami vymiesime cesto a uložíme min. na dve hodiny do chladničky. Ja som ho tam nechala celý deň.
Cesto si pri spracovávaní
z chladničky vyberáme po častiach, pretože najlepšie sa s ním
pracuje, keď je ešte stuhnuté. Rukami tvarujeme
rožteky. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 160°C cca 20 minút. Po vytiahnutí
z trúby ešte horúce rožteky
obaľujeme vo vanilkovom cukre. Horúce
rožteky sú ešte veľmi mäkké, akoby nedopečené, ale je to iba zdanie, keď
vychladnú, stvrdnú a sú krehké.
bielkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
7,22
|
54,73
|
25,28
|
2010,99
|
480,91
|
Žádné komentáře :
Okomentovat