pondělí 23. prosince 2013

Linecké pečivo

Ďalšia vianočná klasika, tentokrát trošku menej masla a cukru, ako v "tradičných" receptoch. Chutia vynikajúco.

Potrebujeme:
  • 350g hladkej špaldovej múky
  • 140g zmäknutého masla
  • 80g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 podrvené klinčeky
  • 1 lyžička škorice
  • pár kvapiek vanilkovej arómy
  • džem na zlepovanie




Všetky suroviny okrem džemu dáme do misy a rukami vypracujeme cesto. Necháme odležať aspoň hodinu v chladničke (pokojne aj do druhého dňa, cestu sa nič nestane). Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 3-milimetrovú hrúbku a vykrajujeme dvojice tvarov – vždy jeden s dierkou a jeden bez. Pokiaľ nemáme vykrajovačky s dierkou, dá sa celkom dobre použiť aj náprstok na šitie, ktorým dierky do tvarov poľahky vykrojíme. Pečieme pri teplote 180°C cca 10 minút. Po vychladnutí pečivo zlepujeme ovocným džemom.
Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
7,39
56,23
20,49
1891,31
451,56

Žádné komentáře :

Okomentovat