sobota 15. února 2014

Koláč z pšena

Snažila som sa vymyslieť, čo všetko okrem múky sa dá použiť ako základ cesta. V pečení síce používam špaldovú múku, ktorá je omnoho výživnejšia a ľahšie stráviteľnejšia ako "klasická" biela pšeničná múka. Tej sa každý, kto má aspoň trochu prehľad o zdravej výžive snaží vyhýbať alebo aspoň jej množstvo obmedzovať. Ale predsa len, keď (hoci aj špaldovú) múku konzumujeme v pečive, cestovinách a v dezertoch, niekedy sa zdá, akokeby sme nejedli nič iné. Tu je môj tip na chutný a zdravý koláč bez múky. Recept určite ocenia aj celiatici a ľudia, čo držia diétu.

Pšeno je zásaditá potravina, čím sa odlišuje od ostatných obilovín. Obsahuje veľké množstvo železa, spevňuje kosti a posilňuje imunitu.


Budeme potrebovať:
  • šálka (270g) lúpaného prosa (jáhly)
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 250g mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice karobu
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 malá lyžička škorice
  • 4 lyžice agáve sirupu




Proso preperieme, sparíme a uvaríme podľa návodu. Ja som dávala na šálku prosa dve a pol šálky vody a štipku soliHotové mierne rozvarené proso necháme vychladnúť. Postupne doň  vmiešame polovicu tvarohu, agáve sirup, karob, kakao a žĺtky z dvoch vajec. Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež pridáme do zmesi. Plech si vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie, vlejeme doňho zmes, zarovnáme stierkou a pečieme pri teplote 180°C asi 45 minút. Koláč necháme úplne vychladnúť, potrieme ho zvyškom tvarohu. Skladujeme v chladničke. Dobrú chuť :)

Tip: Pokiaľ máme radšej viac sladké zákusky, môžme pridať viac sirupu alebo cukru.

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
4,18
33,84
2,33
546,65
132,15

Žádné komentáře :

Okomentovat