Snažila som sa vymyslieť, čo všetko okrem múky sa dá použiť ako základ cesta. V pečení síce používam špaldovú múku, ktorá je omnoho výživnejšia a ľahšie stráviteľnejšia ako "klasická" biela pšeničná múka. Tej sa každý, kto má aspoň trochu prehľad o zdravej výžive snaží vyhýbať alebo aspoň jej množstvo obmedzovať. Ale predsa len, keď (hoci aj špaldovú) múku konzumujeme v pečive, cestovinách a v dezertoch, niekedy sa zdá, akokeby sme nejedli nič iné. Tu je môj tip na chutný a zdravý koláč bez múky. Recept určite ocenia aj celiatici a ľudia, čo držia diétu.
Pšeno je zásaditá potravina, čím sa odlišuje od ostatných obilovín. Obsahuje veľké množstvo železa, spevňuje kosti a posilňuje imunitu.
Pšeno je zásaditá potravina, čím sa odlišuje od ostatných obilovín. Obsahuje veľké množstvo železa, spevňuje kosti a posilňuje imunitu.
Budeme potrebovať:
- šálka (270g) lúpaného prosa (jáhly)
- štipka soli
- 2 vajcia
- 250g mäkkého tvarohu
- 2 lyžice karobu
- 1 lyžica kakaa
- 1 malá lyžička škorice
- 4 lyžice agáve sirupu
Proso preperieme, sparíme a uvaríme podľa návodu. Ja
som dávala na šálku prosa dve a pol šálky vody a štipku soli. Hotové mierne rozvarené
proso necháme vychladnúť. Postupne doň
vmiešame polovicu tvarohu, agáve sirup, karob, kakao a žĺtky z dvoch vajec. Z bielkov
vyšľaháme sneh a tiež pridáme do zmesi. Plech si vymastíme alebo vyložíme
papierom na pečenie, vlejeme doňho zmes, zarovnáme stierkou a pečieme pri
teplote 180°C asi 45 minút. Koláč necháme úplne vychladnúť, potrieme ho zvyškom
tvarohu. Skladujeme v chladničke. Dobrú chuť :)
Tip: Pokiaľ máme radšej viac sladké zákusky, môžme pridať viac sirupu alebo cukru.
Priemerné výživové hodnoty na 100g:
Tip: Pokiaľ máme radšej viac sladké zákusky, môžme pridať viac sirupu alebo cukru.
Priemerné výživové hodnoty na 100g:
bielkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
4,18
|
33,84
|
2,33
| 546,65 |
132,15
|
Žádné komentáře :
Okomentovat