úterý 7. ledna 2014

Jablkový dezert s agarem

S přítelkyní se dost často vsázíme a já stejně tak často prohrávám. Z jedné takové sázky pak vzniknul i tento dezert.
Vlastně jsem měl volnou ruku v tom co připravím, podmínkou však byla jablka a vynechání mouky. Dlouhou dobu jsem nemohl na nic přijít, až do doby, než jsme v jedné čínské restauraci ochutnali "želé" kostku z kokosu. Napadlo mě tak připravit něco podobného v jablečné verzi.

Na jablečný dezert budeme potřebovat:
  • 8 menších jablek (550g)
  • šťávu z 1 citronu
  • 800 ml vody
  • 10g agaru
  • 400 g zavařených švestek nebo jiného ovoce
  • 4 lžíce třinového cukru
Jablka oloupeme a zbavíme jadřince. Poté si je nakrájíme na menší kousky a spolu s trochou vody a šťávou z jednoho citronu je necháme na sporáku rozvařit na kaši (trvá to zhruba půl hodiny). Můžeme jim pak pomoci mixérem a dosáhnout tak větší jemnosti (doporučuju). Do hrnce k nim vsypeme agar, přilijeme zbytek vody a necháme projít varem.
Vzniklou hmotu vylijeme do obdélníkové nádoby a necháme hodinu ztuhnout.
Želé pak už jen rozkrájíme na požadované tvary, v pánvi si opečeme švestky spolu s trochou šťávy a cukrem, abychom dosáhli konzistence tekutého karamelu a servírujeme. :)

V tomhle povánočním období je jablkové želé příjemná osvěžující alternativa, jak zahnat svou chuť na sladké.

Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
0,26
8,57
0,16
143,42
34,26

Žádné komentáře :

Okomentovat