Vlastně jsem měl volnou ruku v tom co připravím, podmínkou však byla jablka a vynechání mouky. Dlouhou dobu jsem nemohl na nic přijít, až do doby, než jsme v jedné čínské restauraci ochutnali "želé" kostku z kokosu. Napadlo mě tak připravit něco podobného v jablečné verzi.
Na jablečný dezert budeme potřebovat:
- 8 menších jablek (550g)
- šťávu z 1 citronu
- 800 ml vody
- 10g agaru
- 400 g zavařených švestek nebo jiného ovoce
- 4 lžíce třinového cukru
Jablka oloupeme a zbavíme jadřince. Poté si je nakrájíme na menší kousky a spolu s trochou vody a šťávou z jednoho citronu je necháme na sporáku rozvařit na kaši (trvá to zhruba půl hodiny). Můžeme jim pak pomoci mixérem a dosáhnout tak větší jemnosti (doporučuju). Do hrnce k nim vsypeme agar, přilijeme zbytek vody a necháme projít varem.
Vzniklou hmotu vylijeme do obdélníkové nádoby a necháme hodinu ztuhnout.
Želé pak už jen rozkrájíme na požadované tvary, v pánvi si opečeme švestky spolu s trochou šťávy a cukrem, abychom dosáhli konzistence tekutého karamelu a servírujeme. :)
V tomhle povánočním období je jablkové želé příjemná osvěžující alternativa, jak zahnat svou chuť na sladké.
Průměrné výživové hodnoty na 100g:
bílkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
0,26
|
8,57
|
0,16
|
143,42
|
34,26
|
Žádné komentáře :
Okomentovat