úterý 7. ledna 2014

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky sa obvykle napohľad tvária zdravo, ale tie kupované často obsahujú zbytočne prídavné a konzervačné látky, stužené rastlinné tuky, cukor, múku, arómu. Vyrobiť ich zdravšie doma je jednoduché, lacné a obrovskou výhodou je, že si ich môžte "namiešať" podľa vlastne chuti.
Na tie moje som použila:
  • 4 väčšie jablká (500g už očistených a olúpaných)
  • 2 hrnčeky ovsených vločiek (300g)
  • 1 balenie sušených ďatlí (200g)
  • hrsť mandlí (50g)
  • hrsť sušených brusníc (30g)
  • 8ks sušených marhúľ (40g)
  • 40g kvalitnej horkej čokolády
  • 3 lyžice rastlinného mlieka (použila som špaldové)
  • 1 lyžičku škorice
Vykôstkované ďatle, brusnice, marhule a mandle (alebo akékoľvek sušené ovocie a orechy použijete) si dáme namočiť do vody, ďatle zvlášť, zvyšok môžme spolu. Jablká si olúpeme, vyberieme stredy, nakrájame na drobné kúsky, dáme do hrnca, podlejeme troškou vody (pár lyžíc, iba aby sa nepripiekli) a dáme pod pokrievkou na nízkom plameni podusiť. Ďatle necháme odkvapkať a v mixéri ich rozmixujeme na hladkú lepkavú hmotu. Zvyšok sušeného ovocia a orechov si rozmixujeme na hrubšie kúsky.

Keď sú jablká mäkké, odokryjeme ich a popučíme pučítkom na zemiaky. Pridáme k nim ovsené vločky a ešte chvíľku dusíme, kým nám nezmizne prebytočná voda. Do zmesi pridáme všetko rozmixované sušené ovocie a orechy, škoricu. Keďže ja som na škoricu zabudla, pridala som ju až do čokoládovej polevy. Zmes som nijako nesladila, pretože z ovocia bola sladká dosť, avšak podľa chuti môžme pridať sirup z agáve alebo nejaký iný.

Pripravíme si plytký plech vyložený papierom na pečenie a zmes naň rovnomerne rozprestrieme v hrúbke cca 0,5 - 1 cm (radšej tenšie, aby sa zmes prepiekla). Povrch uhladíme kuchynskou stierkou. Pečieme pri 170°C zhruba 30 minút, kým nám müsli nezačne zľahka hnednúť.

Ešte horúce müsli opatrne pokrájame na ľubovoľne veľké tyčinky. Je možné, že sa nám ich pár prelomí, ale to nevadí, sú dobré aj tak :) Tyčinky necháme vychladnúť, potom ich polievame roztopenou čokoládou zmiešanou s rastlinným mliekom a necháme stuhnúť.
Takéto domáce müsli tyčinky sú o niečo mäkkšie a menej chrumkavé ako tyčinky z obchodu. Každopádne na chuti im to neuberá. Pár tipov, čo všetko môžme do zmesi pridať: chia semienka, sezam, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, nesolené pistáciové orechy, pekanové orechy, sušenú kustovnicu čínsku - goji, hrozienka, sušené figy, rozpučený banán atď.

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
4,99
39,46
5,52
914,95
217,43

Priemerné výživové hodnoty na 20g (jedna priemerne veľká tyčinka):

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
1
7,89
1,1
183
43,49

Žádné komentáře :

Okomentovat