neděle 26. ledna 2014

Pohankový koláč

Zuzka odjela na noc na chatu za kamarády a já se mezitím rozhodl, že pro ni upeču nějaký koláč. Vlastně jako většina receptů, které jsem vytvořil mě napadl během chvíle, a proto jsem se do něj v sobotu dopoledne pustil.

Suroviny jsou jednoduché:
  • 200g pohanky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • borůvkový kompot
  • 100ml sójovo rýžového nápoje
Drobenka:
  • 30g másla
  • 3 lžíce špaldové mouky
  • 50g vanilkového cukru


Nejprve si v hrnci spaříme pohanku vroucí vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 3 cm nad okraj pohanky a zakryté pokličkou necháme chládnout.

Smícháme oba druhy mouky, přilijeme sójovo rýžový nápoj a vypracujeme tvrdší těsto. To si pak roztaháme po dně i okrajích formy vyložené pečícím papírem (ze začátku to jde těžko, ale chce to jen přijít na správnou techniku). Pohanku osladíme cukrem a vlijeme ji do vzniklého korpusu. Nahoru dáme okapané borůvky, posypeme drobenkou z másla, špaldové mouky a vanilkového cukru a pečeme v troubě při 180°C 45 minut.


Další verze tohohle koláče tentokrát se švestkami
Nakonec jen dodám, že koláč byl lepší druhý den, kdy korpus zvláčněl a politý javorovým sirupem bych ho mohl jíst pořád.


Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
9,74
57,67
4,72
1335,49
319,11

Žádné komentáře :

Okomentovat