čtvrtek 27. února 2014

Cookies ♥

Pôvodný recept z časopisu sa úplne stratil v hromade mojich premien a vylepšení a vznikli tieto sušienky. Neskromne musím prehlásiť, že som na ne obzvlášť hrdá. Pochvaľovali si všetci a preto určite nepotrvá dlho, kým ich napečiem znova. A znova a znova... :)

Potrebujeme:
  • 400g hladkej špaldovej múky
  • 120g trstinového cukru
  • 120g masla
  • 2 stredne veľké jablká (130g)
  • 200g kvalitnej horkej čokolády
  • 2 hrste mandlí
  • 6 ks sušených ďatlí
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice agáve sirupu
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • vláknina

Jablká olúpeme a zbavíme jaderníkov. Nakrájame na drobné kúsky a necháme v hrnci pod pokrievkou na malom plameni podusiť domäkka. V prípade potreby podlejeme troškou vody. Podusené jablká popučíme na kašu a necháme vychladnúť.

Maslo si rozpustíme v hrnčeku a pridáme k nemu cukor. Takisto necháme trochu vychladnúť. Čokoládu, mandle a ďatle nožom posekáme na drobné kúsky a dáme do misy. Prisypeme múku, škoricu, trošku soli a vlákninu.

Podusené jablká a zmes masla a cukru zmiešame dohromady. Pridáme vajíčka a ručným šľahačom šľaháme cca 5 minút, aby bola zmes jemná a nadýchaná.
Do zmesi s múkou pridáme ešte prášok do pečiva a vlejeme do nej našľahanú zmes a agáve sirup. Vareškou a potom rukami vypracujeme cesto.

Z cesta tvarujeme guľky, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie a tĺčikom, pohárom alebo iným vhodným predmetom každú guľku sploštíme do tvaru sušienky. Pečieme pri teplote 190°C cca 10 - 12 minút.

Dávame dobrý pozor, aby sa sušienky nespálili, často rozhodne 30 sekúnd! :)

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
7,62
46,00
19,41
1658,39
396,88

Žádné komentáře :

Okomentovat