Quiche je druh slaného koláča pôvodom z Francúzska. Cesto je krehké a maslové, možno použiť aj kupované lískové cesto, ja som však robila vlastné. Originálny quiche lorraine je so slaninou a cibuľou, náplne však možno obmieňať na veľa spôsobov. Možno ho jesť horúci i studený. Už sa neviem dočkať, keď sa trochu oteplí a pripravím quiche na piknik alebo záhradné posedenie.
Na špenátový quiche potrebujeme:
Korpus:
- 200g špaldovej múky hladkej
- 100g masla
- 1 lyžica strúhaného parmezánu (nemusí byť, ale korpusu dodá jemnejšiu chuť)
- cca 2 lyžice ľadovej vody
- lyžička soli
Náplň:
- 250g listového špenátu
- 100g ricotty
- 100g kyslej smotany
- 100g strúhaného tvrdého syra (použila som ementál, ale určite sa dá použiť aj napr. eidam alebo gouda)
- 2 vajcia
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Okrem toho si pripravíme:
- surové fazule na zaťaženie korpusu alebo inú záťaž (drobné kamienky)
- Pred pečením je dobré odložiť si do mrazničky trochu studenej vody
Postup:
Korpus:
Do misy si nasypeme 200 gramov špaldovej múky, lyžičku soli a strúhaný parmezán. Studené maslo nastrúhame do zmesi a zľahka premiešame. Vytiahneme si z mrazničky studenú vodu a po lyžiciach ju pridáme do zmesi a premiešavame rukami. Ja som použila iba 2 lyžice vody. Vytvarované cesto odložíme na hodinku do chladničky. Dobré je tiež pripraviť si cesto deň vopred. Cesto môžme pripravovať aj do zásoby a skladovať v mrazničke.
Vychladené cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát. Pracujeme rýchlo, aby nám zbytočne nepovolilo. Na plát položíme korpusovú formu a nožom vyrežeme potrebne veľký kruh. Kruhový plát uložíme na dno formy, zvyšok odrezkov znova vyvaľkáme a režeme tenké pásiky cesta, ktoré prilepíme po okrajoch formy. Cesto je krehké a zvykne sa trhať, preto je dobré, keď nám ostane pár kúskov na "záplaty".
Cesto na dne husto popicháme vidličkou. Prikryjeme papierom na pečenie a dno zasypeme fazuľami. Tým korpus zaťažíme a zabránime, aby nám na ňom pri pečení vznikali bubliny. Dáme do trúby na 15 minút pri teplote 180°C. Potom dáme preč fazule a papier a pečieme ďalších 5 minút. Až teraz je korpus pripravený na naplnenie.
Náplň:
Špenát umyjeme a sparíme vriacou vodou. Odrežeme tvrdé stonky a špenát posekáme nadrobno. Pridáme smotanu, ricottu, tvrdý syr, pretlačený cesnak, podľa seba ochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme vajíčka a dobre premiešame.
Necháme aspoň krátko vychladnúť a môžme servírovať. Dobrú chuť!
Priemerné výživové hodnoty na 100g:
bielkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
| |
8,34
|
16,93
|
14,99
|
|
244,25
|
Žádné komentáře :
Okomentovat