pondělí 28. dubna 2014

Fazuľové brownies

Recepty na fazuľové brownies sa už na internete poriadne rozmohli. Pokiaľ ste o nich nepočuli - ide o klasický kakaový koláč brownie, akurát do cesta sa pridávajú uvarené fazule a tým pádom je dezert zdravší a výživnejší. V tom mojom som skúsila úplne vynechať múku a vôbec to nevadilo. Brownies sú dobrým zdrojom energie, keď ich vezmete so sebou na turistiku, ale aj ako "obyčajný" nedeľný dezert neurazia. Keď som ich ponúkla návšteve, pochvaľovali si a o fazuli doteraz netušia.


Potrebujeme:
  • 200g surovej fazule (cez noc namočiť, uvariť domäkka s bylinkami)
  • 100g rozpustenej horkej čokolády rozpustenej s trochou mlieka
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice karobu
  • 80g trstinového cukru
  • lyžica agáve sirupu
  • 2 vajcia
  • dve lyžičky škorice
  • lyžica kypriaceho prášku

Použiť môžme fazule rôznych druhov. Fazuľu na noc namočíme a pred pečením uvaríme v tlakovom hrnci domäkka podľa návodu na obale. Je dobré k nej pridať pár trsov byliniek, napríklad bazalku, šalviu alebo rozmarín, takto uvarené strukoviny sú ľahšie stráviteľné a nespôsobujú nadúvanie. (Po slovensky sa rozmarín píše s mäkkým "i", nemám tu chybu! :)) Po uvarení necháme aspoň mierne vychladnúť.

Všetky ingrediencie jednoducho rozmiešame ponorným mixérom. Ak je cesto príliš hutné, pridáme trochu mlieka alebo vody, ale po malých dávkach, aby nebolo príliš riedke :) Hmotu preložíme do hlbšieho plechu, vymasteného alebo vyloženého papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C približne 30 minút, tak, aby sa nám na zapichnutú špajlu nelepilo cesto.

Priemerné výživové hodnoty na 100g:

bielkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
8,66
32,56
8,52
979,83
234,95

Žádné komentáře :

Okomentovat