Recepty na fazuľové brownies sa už na internete poriadne rozmohli. Pokiaľ ste o nich nepočuli - ide o klasický kakaový koláč brownie, akurát do cesta sa pridávajú uvarené fazule a tým pádom je dezert zdravší a výživnejší. V tom mojom som skúsila úplne vynechať múku a vôbec to nevadilo. Brownies sú dobrým zdrojom energie, keď ich vezmete so sebou na turistiku, ale aj ako "obyčajný" nedeľný dezert neurazia. Keď som ich ponúkla návšteve, pochvaľovali si a o fazuli doteraz netušia.
Potrebujeme:
- 200g surovej fazule (cez noc namočiť, uvariť domäkka s bylinkami)
- 100g rozpustenej horkej čokolády rozpustenej s trochou mlieka
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice karobu
- 80g trstinového cukru
- lyžica agáve sirupu
- 2 vajcia
- dve lyžičky škorice
- lyžica kypriaceho prášku
Použiť môžme fazule rôznych druhov. Fazuľu na noc namočíme a pred pečením uvaríme v tlakovom hrnci domäkka podľa návodu na obale. Je dobré k nej pridať pár trsov byliniek, napríklad bazalku, šalviu alebo rozmarín, takto uvarené strukoviny sú ľahšie stráviteľné a nespôsobujú nadúvanie. (Po slovensky sa rozmarín píše s mäkkým "i", nemám tu chybu! :)) Po uvarení necháme aspoň mierne vychladnúť.
Všetky ingrediencie jednoducho rozmiešame ponorným mixérom. Ak je cesto príliš hutné, pridáme trochu mlieka alebo vody, ale po malých dávkach, aby nebolo príliš riedke :) Hmotu preložíme do hlbšieho plechu, vymasteného alebo vyloženého papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C približne 30 minút, tak, aby sa nám na zapichnutú špajlu nelepilo cesto.
Priemerné výživové hodnoty na 100g:
bielkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
8,66
|
32,56
|
8,52
| 979,83 |
234,95
|
Žádné komentáře :
Okomentovat