neděle 27. dubna 2014

Semlor

Na váš nový nejoblíbenější dezert si připravte:

Těsto:
  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 ml teplé vody
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 20 g sušené třtinové šťávy
  • 1 lžíce agáve sirupu
  • špetka soli
  • 2 lžičky kardamomu
  • 500 a 60 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Náplň:
  • 200 g loupaných mandlí
  • 40 g sušené třtinové šťávy
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička kardamomu
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
Dle surovin to možná na první pohled vypadá složitě, ale není tomu tak. Jde to rychle a odměnou vám bude 12 úžasných semlor.


V hrnci si ohřejeme máslo a mléko na zhruba 40 stupňů. Postupně přidáme kvasnice a rozmícháme. Do mísy si vsypeme půl kila mouky, třtinovou šťávu, sůl a kardamon. Zalijeme tekutou směsí a s pomocí vody vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě asi půl hodiny kynout.

Po 30 minutách smícháme prášek do pečiva se zbylou moukou a vše zapracujeme do těsta. Z něho si poté uděláme váleček a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý z nich vytvarujeme do kuličky a necháme na plechu ještě dalších 20 minut kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 225 °C, vykynuté kuličky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme přibližně na 10 minut péct.

Na mandlovou náplň si nejprve rozmixujeme mandle. Poté už jen přidáváme třtinovou šťávu, agávový sirup, kardamon, vodu a nakonec lžíci smetany ke šlehání. Vše průběžně mixujeme do hladkého krému.

Upečené bulky seřízneme asi v jedné třetině a vyplníme je mandlovou náplní. Vyšlehanou smetanou poté ozdobíme okraje semlor a přiklopíme je vrchní odříznutou částí.

Sušenou třtinovou šťávu můžeme v klidu nahradit třtinovým cukrem. Jen já měl v tu chvíli zrovna ji. :)

Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkoviny
sacharidy
tuky
kJ
kcal
6,84
32,48
17,96
1354,34
323,49

Inspiraci k tomuto receptu mám ze stránky o Švédsku.

Žádné komentáře :

Okomentovat