Na váš nový nejoblíbenější dezert si připravte:
Těsto:
- 75 g másla
- 200 ml mléka
- 100 ml teplé vody
- 25 g čerstvých kvasnic
- 20 g sušené třtinové šťávy
- 1 lžíce agáve sirupu
- špetka soli
- 2 lžičky kardamomu
- 500 a 60 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 rozšlehané vejce na potření
Náplň:
- 200 g loupaných mandlí
- 40 g sušené třtinové šťávy
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička kardamomu
- 50 ml vody
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 400 ml 40% smetany ke šlehání
Dle surovin to možná na první pohled vypadá složitě, ale není tomu tak. Jde to rychle a odměnou vám bude 12 úžasných semlor.
V hrnci si ohřejeme máslo a mléko na zhruba 40 stupňů. Postupně přidáme kvasnice a rozmícháme. Do mísy si vsypeme půl kila mouky, třtinovou šťávu, sůl a kardamon. Zalijeme tekutou směsí a s pomocí vody vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě asi půl hodiny kynout.
Po 30 minutách smícháme prášek do pečiva se zbylou moukou a vše zapracujeme do těsta. Z něho si poté uděláme váleček a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý z nich vytvarujeme do kuličky a necháme na plechu ještě dalších 20 minut kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 225 °C, vykynuté kuličky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme přibližně na 10 minut péct.
Na mandlovou náplň si nejprve rozmixujeme mandle. Poté už jen přidáváme třtinovou šťávu, agávový sirup, kardamon, vodu a nakonec lžíci smetany ke šlehání. Vše průběžně mixujeme do hladkého krému.
Upečené bulky seřízneme asi v jedné třetině a vyplníme je mandlovou náplní. Vyšlehanou smetanou poté ozdobíme okraje semlor a přiklopíme je vrchní odříznutou částí.
Sušenou třtinovou šťávu můžeme v klidu nahradit třtinovým cukrem. Jen já měl v tu chvíli zrovna ji. :)
Průměrné výživové hodnoty na 100g:
bílkoviny
|
sacharidy
|
tuky
|
kJ
|
kcal
|
6,84
|
32,48
| 17,96 |
1354,34
|
323,49
|
Inspiraci k tomuto receptu mám ze stránky o Švédsku.
Žádné komentáře :
Okomentovat